Історична година «З’їзд монархів чи коронація Вітовта?»

14 березня на базі нашої бібліотеки відбулася історична година «З’їзд монархів чи коронація Вітовта?», присвячена 590-річчю з’їду монархів у Луцькому замку в 1429 році. Були запрошені студенти Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки та Волинського коледжу національного університету харчових технологій. 

З'їзд європейських монархів у Луцьку – дипломатична зустріч, яка мала великий резонанс у період Середньовіччя для всієї Європи, та не менший для тодішнього Луцька, який вважався південною столицею Великого князівства Литовського. З’їзд був скликаний з відома та згоди короля угорського, німецького та чеського імператора Священної Римської імперії Сигізмунда за ініціативою Великого князя литовського Вітовта з метою вирішення низки політичних та економічних питань Центрально-Східної Європи. Вітовт планував вирішити на ініційованому ним зібранні питання османської загрози для Європи, гуситську проблему, та, принагідно, питання власної коронації в статусі короля Литви, про що вів дипломатичне листування із Сигізмундом Люксембурзьким від 1428 року.

Запрошені гості заходу Бірюліна Олена, завідувач відділу Волинського краєзнавчого музею, Приймак Валентина, старший викладач кафедри археології, давньої та середньовічної історії, кандидат історичних наук та Сергій Дудар, історик, член Товариства Польської культури імені Т. Костюшка та член громадської організації – Футурус ХХІ поділилися своїми думками про з’їзд монархів, коронацію Вітовта та його значення, як для Луцька, так і для всієї тогочасної Європи в цілому. Історики стверджують, що багато цікавого та нерозгаданого було в його проведенні, архівні документи ще не в повній мірі перекладені науковцями багатьох країн, адже ця тема лише буквально 10-15 років досліджується вченими. Є сподівання, що ми станемо свідками багатьох історичних загадок того часу, які відбувалися в нашому древньому Лучеську.

Студенти переглянули слайдопоказ учасників з’їзду або їхні герби, уривки з фільму Волинської обласної державної телерадіокомпанії «І належить прибути Вам…», а також послухати «Пісню про Луцьк» (слова М. Мартинюка, музика Д. Валяєва) у виконанні Д. Валяєва.

Додаткова інформація